FAQs

Често Задавани Въпроси
Вижте е уеб компания, с основна дейност изработка на Респонсив сайтове, Направа на Онлайн Магазини и СЕО оптимизация. Нашата цел е да Ви помогнем по-добре да представите бизнеса си онлайн!

„Онлайн Магазин“
„Направа на Е Магазин“
Домейн & Хостинг
Източник: Superhosting.bg“
Какво е Домейн?“
Домейнът може да съдържа името на Вашия бизнес или част от него, или наименованието на Вашата дейност.

Терминът произхожда от английската дума “domain” (притежание, владение). Това представлява правото на притежание на определено име за определено време. Всяко име кореспондира с цифров IP адрес на точно определен компютър в Интернет. Имената на домейни са уникални и не могат да се повтарят.

Ето и няколко съвета, които ще Ви помогнат при избора на домейн за Вашия сайт:

1. Възможно най-кратко име на домейн
2. Да се запомня лесно и да не предизвиква объркване при изписването
3. Името на домейн да дава представа за съдържанието на сайта и да бъде лице на вашия бизнес в интернет
4. Разширението на домейна – .com, .net, .bg, .guru, .clothing, .holdings, .org или друго
5. Включете домейна в маркетинговата ви стратегия
Какво разширение за домейна да избера – „.bg„ „.com„ „.info„…“

Безспорно най-популярното разширение в интернет към момента е .com. Това означава, че ако вие продавате маратонки и сайтът ви се казва maratonki.com, а този на вашия конкурент – maratonki.net, вероятността потребителите да изпишат първо вашия домейн е по-голяма. В случай, че създавате комерсиален сайт обаче, най-добре е да запазите името в няколко разширения, с всички по-популярни като .com, .net, .bg, .info, .eu и други. Цената на един домейн си заслужава, като се има предвид, че потребителите ще отварят само вашия сайт, каквото и разширение да изпишат. Някои национални разширения, биха могли да се обвържат смислово с името на вашия сайт и по този начин да получите оригинално и запомнящо се звучене на български език – например: kupi.me (.me е домейнът на Черна гора). Други национални разширения, като .tv или .tm, пък правят асоциация с международно известни абревиатури и също се запомнят лесно. Още по-близки до значението на вашия бизнес, откриващи огромни възможности, са и по-новите разширения като например: only4.singles, moto.bike, php.guru, leather.clothing и други.

Какво е субдомейн?
Субдомейн
(subdomain) е част от име на домейн, но стои на по-ниско ниво в йерархията на имената на домейните. Всяко име на домейн може да бъде наследено от неограничен брой субдомейни, които са производни от него.
Името на всеки субдомейн се поставя преди името на домейна и се разделя с точка

Пример:
Име на домейн: вашето-име.com

Субдомейни:
office.вашето-име.com
marketing.вашето-име.com
store.вашето-име.com и т.н.

„Какво е хостинг?

]Понятието „УЕБ ХОСТИНГ“ произлиза от думата HOST в английския език и буквално преведено означава – домакин, стопанин, съдържател. На практика най-точно се представя като срочен абонамент за ресурсите на даден сървър, който има директна свързаност към Интернет.

Казано с други думи, услугата уеб хостинг ви позволява:

– Да разположите и управлявате Вашата интернет страница на отдалечен сървър с директна свързаност към Интернет.

– Вашата страница да бъде достъпна 24 часа/365 дни в годината от всяко кътче на Мрежата.

– Да имате собствен е-mail и множество пощенски кутии именовани с едно и също име на домейн:

office@име-на-домейн.tld

Пример:

ivan.ivanov@firma.tld
petur.petrov@firma.tld и т.н.

– Да използвате предоставено на сървъра пространство за съхранение на важна за Вас информация, с гарантирана 100% сигурност и защита, както и възможност за оторизиран достъп до нея по всяко време и от всеки компютър в Интернет.

– Да станете част от прогресивното развитие на световната мрежа и да бъдете забелязани.
Регистрация на домейни от областта .BG

При регистрация на домейн от областта .BG Регистрантът може да предостави документ, представляващ основание за ползване на Интернет името. По този начин след регистрацията домейнът става ЗАЩИТЕН. Основанието за регистрация на защитен домейн може да бъде името на Регистрантът, името на организацията (фирмата), регистрирана търговска марка, географско означение, регистрирано име на издание, име на програма или проект, име на културно, спортно, научно или друго събитие и т.н. Основанието трябва да е налице към момента на регистрацията на домейна.

Предоставянето на документ, представляващ основание за ползване на името обаче не е задължително. Домейн от областта .BG може да се регистрира и без основание за ползване, само че като НЕЗАЩИТЕН.

Ако един домейн е НЕЗАЩИТЕН това не означава, че той може да бъде отнет, изтрит или предоставен на друго лице. Възможно е обаче друго лице да арбитрира правото на ползване на даденото име, ако лицето има основание, което е било налично преди датата на регистрация на домейна. Ако обаче основанието на претендиращия е станало актуално след датата на регистрация на домейна, примерно някои регистрира дружество или марка със същото име като вашия домейн, но регистрацията е станала факт след като домейнът е регистриран, то правото на ползване на домейна си остава на този, който първи го е регистрирал, независимо дали е защитен или незащитен.

Правото да се арбитрира даден домейн е в сила до 5 години след неговата регистрация. След изминаването на този период, независимо как е регистриран домейна, никой повече няма право да повдига арбитраж за даденото име.
]Показатели:“ Брой Страници:

Това е броят на главните страници или основни бутони, видими на заглавната страница на уеб сайта. Тук най-често се включват: Начало, За нас, Продукти, Услуги, Основна дейност, Контакти, Карта и др. подобни. Това всъщност е и основната интернет визитка на фирмата.

„Брой Подстраници:

Това е броят на страници от второ ниво или т.нар. подбутони. Те не са видими на заглавната страница на уеб сайта, а се появяват при зареждане на дадена основна страница или при преминаване на мишката върху бутона. Удачен пример тук е ако фирмата предлага 5 различни продукта и е създаден основен бутон (страница) Продукти – при неговото зареждане ще се появят 5-те продукта като подбутони (подстраници):

Брой Дизайни:

Става въпрос за началните дизайни, които се предлагат при създаването на уеб сайта. Тук се ръководим от основните изисквания на клиента – цвят, ширина на сайта, структура, визия, разположение на менюта, флаш и графични елементи и т.н.

„Админ Панел:

Тук говорим за възможността в реално време да се прави актуализация на снимки и текст от страна на клиента. Поради тази опция за динамична промяна на съдържанието, идва и името – динамични сайтове.

Форма за Запитване:

По известна като inquiry form. Полетата се задават от клиента. В повечето случаи тази форма дублира предходната и не се използва. Подходяща е за хотели, както и за фирми с голям асортимент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Към началото