Джумла респонсив сайт | Joomla

Сайт под Джумла

Джумла (Joomla) е изградената на модулен принцип (CMS), което позволява лесното добавяне на нови функционални възможности ( разширения - Компоненти, Модули, Плъгини). Има много създатели на софтуер (уеб разработчици), които са независими от основния екип на Джумла и постоянно добавят нови и нови компоненти, модули и добавки. Поради тази причина възможностите и опциите на един Джумла сайт нарастват значително. Това е и основната причината за популярността на Джумла, а именно многообразието от подобни добавени приложения. Ще спомена само няколко примера за възможностите и опциите, които дават подобни разширения:
  • добавяне на картинни галерии;
  • автоматичен превод на страниците на сайта на всякакви езици;
  • статистика за посещенията на сайта в реално време;
  • създаване на архивно копие на целия сайт;
  • превръщане на сайта в блог или новинарски сайт, чрез разширението К2 (K2);
  • превръщане на сайта в онлайн магазин чрез разширения като Хика шоп (Hika shop), Виртуемарт (Virtuemart) и др.
Една от новите функционалности в Joomla е пълната социална интеграция между няколко големи компонента и модула. Един от основните елементи в тази комбинация е регистрацията с един клик чрез профил в социалните мрежи.

Хиляди добавки за Джумла

Страницата http://extensions.joomla.org/ е основния източник, от който можете да търсите приложение с необходимата Ви функционалност. Част от предлаганите компоненти, модули или добавки са платени, но повечето са безплатни - можете да си ги свалите след безплатна регистрация към сайта на компанията - създател на програмата.

Много по-силна и защитена Joomla!

От версия 3.4 нататък, Joomla! ще изисква поне PHP 5.3.10 за да можете да я инсталирате. Това изискване ще помогне за по-добрата защита на системата. Също така е подобрено двуфакторното удостоверяване, подобрено е криптирането на паролите и са поправени няколко дупки в сигурността (прочети по-долу за изискванията за инсталация)

SEO Microdata

С новата версия идва и библиотека за microdata. С нейна помощ търсачките ще ви бъдат истински приятели и ще могат да индексират по пълноценно сайта ви. Ще можете да обогатите сайта си чрез допълнителни данни относно хора, продукти, места, ревюта, събития и тн.

API за облачни услуги

Популярни облачни услуги като  Amazon S3, Google Cloud Storage, Rackspace и Dropbox ще бъдат достъпни чрез Joomla 3. Новото API за облачни услуги ще максимизира употребата на пространството предоставяно от тези услуги, като ги свързва директно с ядрото на Joomla!  Изключителна полезна функционалност, ако притежавате международен сайт или много посещаван такъв, който се нуждае от нещо много по-мощно от обикновен споделен хостинг.

Управление на модулите през сайта

В Joomla 3 администраторите ще имат възможността да разрешат на потребителите да управляват определени части от сайта и модулите чрез задаването на конкретни права на достъп. Също така, потребителите ще могат да редактират сайта през фронт-енда без да се налага да ровят в администрацията. Тези нововъведения ще ви позволят да организирате сайт, в който множество потребители могат да си сътрудничат, без да се притеснявате за сигурността и настройките.

Да живее JQuery

От Joomla 3.4 нататък, jQuery библиотеката е включена в ядрото и Joomla ще използва единствено jQuery. Всичкият код използващ Mootools ще бъде конвертиран да използва jQuery. С това нововъведени всички разработчици ще използват една и съща jQuery библиотека, което ще намали конфликтите между разширенията. По този начин Joomla! ще стане по-бърза, по-сигурна и с по-малко проблеми. източник: https://joomla.bg

Мисия

Мисията на Джумла е да осигури многоезична, гъвкава, адаптивна и безплатна платформа за дигитално публикуване на информация и сътрудничество, създадена и поддържана от доброволци. Платформата трябва да бъде стабилна, сигурна и разтегателна. Адаптирането на най-новите технологии към основното ядро е необходимо условие, за да бъде иновативна, предпочитана и постоянно обновяваще се  платформа.

Нашата мисия е да осигурим стабилен инструмент за агенции, уеб разработчици, малки и средни предприятия и организации с нестопанска цел за лесно изграждане, разширяване, поддържане и редактиране на онлайн платформа за публикуване.

За нашите крайни потребители нашата цел е да могат да въвеждат, редактират и разпространяват съдържание в CMS интерфейса без нужда от сериозно обучение.

Визия

Създаване, поддържане и подкрепа на глобална общност от доброволци.
Софтуер с отворен код, който е безплатен, сигурен и висококачествен.
Ангажимент за социално отговорен проект свързан с по-силна общност.
Открита комуникация на всички нива на общността за предимствата и недостатъчците на нашия софтуер. Развиване автономно като проект от различни разработчици.

Ключови ценности

Свобода
Равенство
Доверие
Общност
Сътрудничество
Използваемост
Прозрачност

Изисквания за инсталиране на Джумла 3 и бъдещата Джумла 4

Software Recommended Minimum More Information
PHP[1] 7.3 + 5.3.10 (Magic Quotes GPC, MB String Overload = off) (Zlib Compression Support, XML Support, INI Parser Support, JSON Support, MB Language = Default)
Supported Databases
MySQL[2] 5.5.3 + 5.1 (InnoDB support required)
SQL Server 10.50.1600.1 + 10.50.1600.1 https://www.microsoft.com/sql
PostgreSQL 9.1 + 8.3.18 https://www.postgresql.org/
Supported Web Servers
Apache[3] 2.4 + 2.0 (with mod_mysql, mod_xml, and mod_zlib)
Nginx 1.8 + 1.0 https://www.nginx.com/resources/wiki/
Microsoft IIS[6] 7 7 https://www.iis.net
Please see https://docs.joomla.org/Joomla_Browser_Support for a list of browsers supported in Joomla 3.x.

Requirements for Unsupported Software

Requirements for Joomla! 4.x

This version of Joomla has not been released yet so these versions should be considered preliminary
Software Recommended Minimum[7] More Information
PHP 7.4 7.2.5 https://www.php.net
Supported Databases
MySQL 5.6 + 5.6 https://www.mysql.com
PostgreSQL 11.0 + 11.0 (ext/pgsql support in PHP has been removed. Now uses the PostgreSQL PDO Driver)
Supported Web Servers
Apache[3] 2.4 + 2.4 (with mod_mysql, mod_xml, and mod_zlib)
Nginx 1.18 + 1.10 https://www.nginx.com/resources/wiki/
Microsoft IIS[6] 10 + 8 https://www.iis.net
източник: https://downloads.joomla.org/technical-requirements

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Към началото