Джумла респонсив сайт | Joomla

joomlaДжумла е изградената на модулен принцип, което позволява лесното добавяне на нови функционални възможности ( разширения – Компоненти, Модули, Плъгини). Има много създатели на софтуер (уеб разработчици), които са независими от основния екип на Джумла и постоянно добавят нови и нови компоненти, модули и добавки. Поради тази причина възможностите и опциите на един Джумла сайт нарастват значително.

Това е и основната причината за популярността на Джумла, а именно многообразието от подобни добавени приложения.

Ще спомена само няколко примера за възможностите и опциите, които дават подобни разширения:

  • добавяне на картинни галерии;
  • автоматичен превод на страниците на сайта на всякакви езици;
  • статистика за посещенията на сайта в реално време;
  • създаване на архивно копие на целия сайт;
  • превръщане на сайта в онлайн магазин и т.н.

Една от новите функционалности в Joomla е пълната социална интеграция между няколко големи компонента и модула. Един от основните елементи в тази комбинация е регистрацията с един клик чрез профил в социалните мрежи.

Хиляди добавки за Джумла

Страницата http://extensions.joomla.org/ е основния източник, от който можете да търсите приложение с необходимата Ви функционалност. Част от предлаганите компоненти, модули или добавки са платени, но повечето са безплатни – можете да си ги свалите след безплатна регистрация към сайта на компанията – създател на програмата.

Пет са основните нововъведения в Джумла 3.4+

Много по-силна и защитена Joomla!

От версия 3.4 нататък, Joomla! ще изисква поне PHP 5.3.10 за да можете да я инсталирате. Това изискване ще помогне за по-добрата защита на системата. Също така е подобрено двуфакторното удостоверяване, подобрено е криптирането на паролите и са поправени няколко дупки в сигурността

SEO Microdata

С новата версия идва и библиотека за microdata. С нейна помощ търсачките ще ви бъдат истински приятели и ще могат да индексират по пълноценно сайта ви. Ще можете да обогатите сайта си чрез допълнителни данни относно хора, продукти, места, ревюта, събития и тн.

API за облачни услуги

Популярни облачни услуги като  Amazon S3, Google Cloud Storage, Rackspace и Dropbox ще бъдат достъпни чрез Joomla 3.4. Новото API за облачни услуги ще максимизира употребата на пространството предоставяно от тези услуги, като ги свързва директно с ядрото на Joomla!  Изключителна полезна функционалност, ако притежавате международен сайт или много посещаван такъв, който се нуждае от нещо много по-мощно от обикновен споделен хостинг

Управление на модулите през сайта

В Joomla 3.4, администраторите ще имат възможността да разрешат на потребителите да управляват определени части от сайта и модулите чрез задаването на конкретни права на достъп. Също така, потребителите ще могат да редактират сайта през фронт-енда без да се налага да ровят в администрацията. Тези нововъведения ще ви позволят да организирате сайт, в който множество потребители могат да си сътрудничат, без да се притеснявате за сигурността и настройките.

Да живее JQuery

От Joomla 3.4 нататък, jQuery библиотеката е включена в ядрото и Joomla ще използва единствено jQuery. Всичкият код използващ Mootools ще бъде конвертиран да използва jQuery. С това нововъведени всички разработчици ще използват една и съща jQuery библиотека, което ще намали конфликтите между разширенията. По този начин Joomla! ще стане по-бърза, по-сигурна и с по-малко проблеми.

източник: http://joomla.bg/